Ik las van een andere nieuwsbron afgelopen februari dat Fc Twente nog een schuld zou hebben van 48 miljoen euro waarvan 35 miljoen euro aan langlopende schulden en 13 miljoen aan kortlopende schulden. Ik ga ervanuit dat de kortlopende schulden de schulden zijn die zij het snelst afgelost willen hebben. Andere grote clubs in Nederland hebben namelijk ook 'gewoon' langlopende schulden. Als de kortlopende schulden zijn afgelost, betekent dit dan dat er meer geld besteedt kan worden of zal het aflossen op dezelfde manier ook voor de langlopende schulden voortzetten?
Financiële zaken (opbrengsten & kosten)
Een kortlopende schuld los je normaal gesproken veel sneller af dan een langlopende schuld. Bij een langlopende schuld gaat er gewoon maandelijks een bepaald bedrag naar de aflossing (een soort hypotheek.) Bij een kortlopende schuld moet je veel meer in kortere tijd aflossen (meestal binnen een tijdsbestek van een jaar.) Indien de kortlopende schulden afgelost zijn zal er gelijk meer bestedingsruimte komen aangezien de langlopende schulden gewoon al maandelijks met een bepaald bedrag afgeschreven worden. FC Twente kan er natuurlijk ook voor kiezen om de langlopende schulden sneller af te lossen.
https://www.fctwente.nl/assets/Jaarrekening-2021-2022.pdf
Als je daar naar pagina 9 van het document gaat zie je een kopje kortlopende schulden. Daar staat onder:
Aflossingsverplichtingen 1,7 miljoen
Schulden aan leveranciers 1,8 miljoen
Belastingen en premies sociale verzekeringen 1,46 miljoen
Schuld inzake pensioenen 3000 euro
Overige schulden en overlopende passiva 8,1 miljoen
Bijna alles in dat rijtje zijn schulden die aan het begin van het seizoen op de balans worden gezet en dan tijdens het seizoen worden afgelost, elk jaar weer. Schulden aan leveranciers bijv. draait erom dat Twente waarschijnlijk een verplichting heeft om bier, worst etc. in te slaan voor een bepaald bedrag en dit dan tijdens het seizoen afbetaald. Belasting betaal je ook gedurende het seizoen af.
Overige schulden daar zitten de SCC's en sponsorgelden bij in. Zo gauw iedereen z'n SCC of sponsorplek gekocht heeft komt dat als een schuld op de balans. Tijdens het seizoen wordt die schuld afbetaald doordat je naar 17 wedstrijden in de Grolsch Veste mag.
De 1,7 miljoen aan aflossingen kun je wel kwijtraken als je je leningen aflost, maar dat is eerlijk de moeite niet.
Maar om samen te vatten, het overgrote deel van de kortlopende schulden komt ieder seizoen terug en geld dat daaraan besteed wordt kun je niet besteden aan transfers e.d.
Op pagina 20 van de jaarrekening staat trouwens verder uitgesplits wat kortlopende schulden zijn. Seizoenkaarten staan er voor 5,4 miljoen op. Dat wordt dus in 17 delen(wedstrijden) afgelost gedurende het seizoen.
Rik304 Oké, bedankt voor de informatie. De langlopende schulden zijn het stadion, dus dat is niet zo erg.
Redhell Een ieder heeft kortlopende schulden die maandelijks terugkeren. Langlopende schulden aflossen is het beste aangezien die niet terugkomen indien men voldaan heeft.
Volgens mij is de enigste die ze versneld aflossen met een deel van de transfer inkomsten die van de gemeente en ik heb zo geen idee waar die nou onder valt volgens mij onder lang nou.
Weet iemand dat en wat er dan nog open staat?
Rik304 Sterker nog versneld aflossen van gewone leningen is erg duur net zoals bij versneld aflossen van hyphoteken.
Rik304 hoi Rik, als je per jaar naar de kortlopende schulden kijkt, dan lijken de kortlopende schulden eigenlijk geen probleem. En lijkt er geen groot verschil tov andere clubs. Waarom is het dan bij Twente zo'n groot probleem en bij laten we zeggen bij Heerenveen niet?
Individual Bastard Heerenveen heeft veel meer financiële problemen dan Twente. Die hebben elk jaar een enorm tekort op de begroting. Waar bij Twente in afgelopen jaren het probleem lag is dat de aflossingen en rente hoger waren in een tijd van minder inkomen. De huidige aflossingen+rente kunnen we prima dragen en is totaal geen probleem. Twente wil blijkbaar zelfs over naar een situatie waar ook de achtergestelde schuld gewoon afgelost wordt incl. rente. Dit om op korte termijn meer geld over te houden aan transfers.
1970 Het is beter als ze het omgezet krijgen in reguliere leningen en je die 5 miljoen nu in spelers kunt steken. Dan betaal je over het miljoen meer aan aflossingen+rente per seizoen voor een hele periode maar kun je nu wel een sprongetje maken. Aangezien de begroting omhoogschiet zou dat erg gunstig zijn voor Twente. Maar ik weet echt niet hoe verschillende partijen daarin staan.
PvdK heeft de jaarcijfers bekend gemaakt. De omzet bedroeg afgelopen seizoen 37M bij een oorspronkelijke begroting van 30M. Uiteindelijk is er 3M operationele winst (voor transfers). De begroting voor komend boekjaar stijgt naar 35M.
Tevens geeft PvdK aan dat de transfervergordingen van Cerny en Zerrouki 14 miljoen bedragen (voor bonussen) en dat ongeveer de helft hiervan beschikbaar is voor de TD.