Bəzən elə anlar olur ki, həyatın ən gözlənilməz qapıları ən adi günlərdə açılır. Mənim üçün o gün adi bir noyabr cümə axşamı idi. Yağış pəncərəni döyür, külək ağacları silkələyirdi. Evdə tək idim, yoldaşım işdən gec gələcəkdi, uşaqlar isə nənələrində qalmışdı. Belə havalarda ən sevdiyim şey, isti bir fincan çay və yaxşı bir kitabla vaxt keçirməkdir.
Amma o axşam kitab açılmamış qaldı.
Adım Səidə, 38 yaşım var, iki uşaq anasıyam. Əsl peşəm müəllimlikdir, amma son üç ildir öz işimlə məşğulam – evdə əl işləri hazırlayıb onlayn satıram. Günümün çoxu kompüter qarşısında keçir, müştərilərlə yazışır, sifarişləri hazırlayıram. Yoldaşım deyər ki, sənin işin heç bitmir. Doğrudan da, evdən işləməyin ən çətin tərəfi işlə həyat arasında sərhədin olmamasıdır.
Həmin axşam da işləyirdim. Bir neçə sifariş təcili idi, onları çatdırmalıydım. Saat on radələrində işimi bitirdim, rahat bir nəfəs aldım. Çaydanı qaynatdım, pəncərənin qabağına keçib yağışı seyr etməyə başladım. Telefon əlindəydi, instaqramda şəkillərə baxırdım. Birdən bir reklam çıxdı: "Rulet oyna, əylən, qazan". Adətən belə reklamları keçirəm, amma bu dəfə barmağım dayandı. Rulet? Xatirələr canlandı.
Uşaq vaxtı atamla bir dəfə Otuzikinci kilometrdəki bazara getmişdik. Orada kiçik bir oyun zalı var idi, rulet maşınları qoyulmuşdu. Atam mənə bir manat verib demişdi: "Get, öz bəxtini sına". Qırmızıya basmışdım, qazanmışdım. Sonra atam gülüb demişdi: "Bəxtin gətirdi, qızım, amma unutma, qumar yaxşı şey deyil". O gündən sonra heç oynamamışdım. İllər keçmişdi, atam da yoxdu artıq.
Həmin reklam məni keçmişə apardı. Birdən maraqlandım, indi bu oyunlar necədi? Telefona yükləmək olar? Axtardım, tapdım. Mostbet indir ios deyə yazdım, bir neçə link çıxdı. Rəsmi saytdan tətbiqi endirdim. Qeydiyyatdan keçmək üçün bir az tərəddüd etdim. Axı mən ev xanımıyam, bu işlər mənə yaraşar? Amma sonra düşündüm ki, heç kim bilməyəcək, sadəcə baxıb öyrənərəm.
Qeydiyyatdan keçdim. 20 manat yüklədim hesaba. Rulet bölməsini açdım. Canlı dilerlər, real stollar, hər şey o qədər peşəkardi ki, inanmadım. Sanki Las-Veqasda idim, mətbəximdə oturmuşdum. Bir stol seçdim, ən kiçik mərclər olanı. Qırmızıya 1 manat qoydum. Çarx fırlandı, top dövrə vurdu, düşdü qırmızıya. 2 manat oldu balansım. Gülümsədim. Yenə qırmızıya 1 manat. Yenə qırmızı. Bu dəfə 4 manat. Ardıcıl beş dəfə qırmızı gəldi. Balansım 32 manat oldu. On dəqiqəyə 12 manat qazanmışdım.
Növbəti mərcdə qara basdım. Gəlmədi. Qırmızı gəldi. Bir az itirdim. Amma ümumi hesabda qabaqda idim. Həyəcan verməyə başlamışdı. Saat gecə yarısını keçirdi, amma yorğunluq yox idi. Hər dəfə top fırlananda ürəyim döyünür, hər dəfə qazananda xoşbəxt olurdum. Qayda qoydum: gündə maksimum 50 manat oynayacam. Həmin axşam 35 manat qazanıb dayandım. Pulun bir hissəsini çıxartdım, qalanı hesabda qaldı.
Ertəsi gün işləyərkən beynim ruletdəydi. Nömrələr, qırmızılar, qaralar... Axşamı gözlədim. Uşaqları yatırtdıqdan sonra yenə telefonu əlimə aldım. Mostbet indir ios düyməsi artıq ekranımda idi, bir toxunuşla oyuna girirdim. Bu dəfə daha cəsarətli idim. Strategiya düşündüm: hər uduzduqdan sonra mərci iki qat artır. Sistem belə işləyir deyirdilər. Amma praktikada hər şey fərqli oldu. Bir neçə dəfə uduzdum, mərci artırdım, yenə uduzdum. 20 manat itirdim. Əsəbləşdim, geri qazanmaq üçün daha çox oynadım. 30 manat daha itirdim. Ümumi itki 50 manat. O axşam uduzdum.
Yatanda fikirləşdim: nə oldu sənə? Dünən qazanırdın, bu gün uduzursan. Deməli, bu işdə qayda-qanun yoxdu. Tam şans oyunudu. Səhər yoldaşıma dedim, o da güldü: "Qadın qumarbaz, hə? Sənə qalmışdı bu işlər". Zarafat edirdi, amma sözünün altında bir həqiqət var idi. Mən həqiqətən də bu oyuna maraq salmışdım.
Bir neçə gün ara verdim. Sonra yenə başladım. Amma bu dəfə fərqli. Qərar verdim ki, sadəcə əylənəcəm, qazanmaq məcburiyyətində deyiləm. 20 manat yüklədim, dedim bu həftənin əyləncə pulumdu. Qazansam da yaxşı, uduzsam da. Və maraqlıdır, bu düşüncə tərzi dəyişəndə oyun da dəyişdi. Daha rahat idim, daha az risk edirdim. Bəzən udurdum, bəzən uduzurdum. Amma ümumi hesabda yenə qazancda idim.
Aradan iki ay keçdi. Mən hələ də oynayıram. Amma indi daha təcrübəliyəm. Bilirəm ki, rulet bir nömrələr oyunudu, amma daha çox özünü idarə etmək bacarığıdı. Kim nə deyir desin, bu oyunda ən böyük uduş nə vaxt dayanacağını bilməkdi. Mən bunu öyrəndim. Yoldaşım da bilir oynadığımı, bəzən yanımda oturub izləyir. "Qırmızıya bas" deyir, mən də gülüb "yox, qaraya" deyirəm. Birlikdə əylənirik.
Keçən həftə qızımın ad günü idi. Ona hədiyyə almaq üçün ruletdə qazandığım pulları çıxartdım. Gözəl bir qolbaq aldım, çox sevindi. O an düşündüm ki, bəlkə də atam haqlıydı: qumar yaxşı şey deyil, əgər onu həyatının mərkəzinə qoyursansa. Amma əyləncə üçün, kiçik məbləğlərlə, nəfsinə hakim olaraq oynasan, niyə də olmasın?
İndi hər axşam işimi bitirəndə, uşaqlar yatanda, bir fincan çayla mostbet indir ios düyməsinə toxunuram. Bəzən qazanıram, bəzən uduzuram. Amma hər dəfə o top fırlananda, uşaq vaxtımda atamla bazar günlərini xatırlayıram. O hiss, o həyəcan, o sadə sevinc. Rulet mənə keçmişimi xatırladır, bu günümü rəngləndirir. Və bəlkə də ən əsası, özümü idarə etməyi öyrədir.
Kim bilir, bəlkə bir gün böyük uduş da gələr. Gəlməsə də, eybi yox. Mən onsuz da xoşbəxtəm. Çünki oyun sadəcə oyundu. Həyat isə davam edir. Yağış yağır, uşaqlar böyüyür, mən də rulet oynayıram. Və bu, mənim kiçik sirrimdi.